Com ha estat el treball previ

El procés que ara iniciem, i que comença amb la presentació inicial del projecte el divendres 16 de maig, ha comportat un treball de preparació en el qual, a poc a poc, hem anat construint la infraestructura necessària per a la seva posada en marxa. És per tant un bon moment per fer un breu relat de com s’ha desenvolupat aquesta fase prèvia de preparació.

Fa uns mesos, Paisaje Transversal i l’Ajuntament d’Olot es varen mostrar interessats en traballar de manera novedosa els projectes urbans. Una manera on l’estudi tècnic i el procés participatiu i de treball amb els agents es complementen i s’alimenten mútuament. En aquest sentit l’Ajuntament d’Olot tenia la voluntat d’engegar un programa per decidir millores en diferents barris de la ciutat que evités el tradicional mètode de treball tècnic i posterior consulta ciutadana, que presenta sovint dificultats per arribar a consensos i aconseguir solucions satisfactòries.

En aquesta fase inicial es va anar perfilant una estructura de treball en la qual els agents socials i econòmics formaran part activa del procés de diagnosi i de definició de propostes. Al mateix temps es va garantir el caràcter integral de la proposta per mitjà de la creació d’un grup de treball tècnic que integrarà membres de les diferents àrees de l’Ajuntament: urbanisme, infraestructures, educació, joventut, acció social i promoció econòmica.

Més enllà de l’objectiu general del projecte, que era generar un programa d’accions de millora per al cas concret de Sant Miquel, el projecte s’enfronta a altres reptes igualment importants. D’una banda, generar una dinàmica de treball que sigui intersectorial internament i participativa cap enfora. Aprendre noves maneres de treballar, noves metodologies i dinàmiques que tinguin continuïtat en el futur i que permetin a l’Ajuntament i als seus tècnics abordar altres projectes seguint un esquema de treball similar. I al mateix temps, iniciar un canvi cap a una relació més propera amb els agents socials i econòmics basada en la col•laboració i les decisions compartides.

A partir d’aquestes bases s’ha iniciat ara el contacte amb entitats i veïns del barri i de la resta de la ciutat amb els quals es començarà a treballar sobre els objectius específics per al barri de Sant Miquel i l’entorn de les Tríes, les Mates, la Canya i el Nucli Antic. Amb tot això, aquest divendres 16 de maig iniciem amb la presentació del projecte al Casal de Barri un procés apassionant i carregat d’aprenentatges.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: